Η σωστή μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι
Πλένουμε καλά τα χέρια μας με ζεστό ή χλιαρό νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε καλά.
Σε καθιστή θέση χαλαρώνουμε για 1-2 λεπτά αφήνοντας τα χέρια μας κάθετα, βοηθώντας έτσι τη ροή του αίματος στα δάχτυλά μας.
Εφαρμόζουμε πρώτα τη βελόνα στο στυλό τρυπήματος, το οπλίζουμε και ρυθμίζουμε το επιθυμητό επίπεδο τρυπήματος. Το στυλό διαθέτει 5 επίπεδα διείσδυσης στο δέρμα.
Επιλέγουμε το δάχτυλο που θα τρυπήσουμε και τρίβουμε τα χέρια μας να ζεσταθούν ελαφρά για καλύτερη ροή του αίματος στα δάχτυλά μας.
Ανοίγουμε το κουτί με τα αντιδραστήρια και αφού πάρουμε ένα από αυτά, κλείνουμε αμέσως το κουτί. Προσέχουμε τα δάχτυλά μας να μην έρθουν σε επαφή με το σημείο συλλογής αίματος του αντιδραστηρίου και το εφαρμόζουμε στη συσκευή μέτρησης. Η συσκευή είναι έτοιμη για χρήση.
Πιέζουμε ελαφρά το δάχτυλο που θα τρυπήσουμε 1-2 φορές και το τρυπούμε με το στυλό. Πιέζουμε εκ νέου ελαφρά το δάχτυλό μας μέχρι να έχουμε μία σταγόνα αίμα.
Εφαρμόζουμε τη σταγόνα στο σημείο συλλογής αίματος του αντιδραστηρίου (ταινία μέτρησης σακχάρου) και σε μερικά δευτερόλεπτα έχουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης.
Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η πιο αξιόπιστη μέτρηση είναι αυτή που γίνεται εργαστηριακά, στο χημείο.
Σας συμβουλεύουμε να κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε τις μετρήσεις σας σε αυτό.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις ώρες και τη συχνότητα μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, όπως μέτρηση σε κατάσταση νηστείας, πριν ή/και μετά το γεύμα (συνήθως δύο ώρες μετά από κάθε γεύμα).
Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης των αντιδραστηρίων. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ληγμένα αντιδραστήρια. Αφού ανοίξουμε ένα σφραγισμένο κουτί τα αντιδραστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 3 μηνών. Ποτέ δεν μεταφέρουμε αντιδραστήρια από ένα κουτί σε ένα άλλο. Το σημείο συλλογής αίματος περιέχει χημικές ουσίες και αυτό επηρεάζει τη συνολική διάρκεια της ζωής τους. Ποτέ δεν τα αφήνουμε στο αμάξι. Τα έχουμε πάντα μαζί μας. Φυλάσσονται σε θερμοκρασίες δωματίου, σε σκιερό μέρος και ποτέ δεν τοποθετούνται στο ψυγείο.
Διατροφικά, οι υδατάνθρακες επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και γι’ αυτόν τον λόγο το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, οι πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τις κύριες τροφές που πρέπει να προσέξουμε για να ρυθμίζουμε σωστά το σάκχαρό μας. Είναι αυτές οι τροφές που θα πρέπει κατά κύριο λόγο να «καλυφθούν» με ινσουλίνη για τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή τα ινσουλινοθεραπευόμενα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι το λίπος, η πρωτεΐνη και ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζουν σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
*Πηγή: Eφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»