Αγαπητοί Φίλοι,

Το 2021 έχουν κλείσει 42 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου.

Βασικός στόχος όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η διασφάλιση της παροχής ορθής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα άτομα με διαβήτη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εργάζεται για τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα που αφορούν τον διαβήτη, με στόχο την καταπολέμηση της προκατάληψης και της άγνοιας που συχνά αποτελούν τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη και οι οικογένειές τους.

Ειδικότερα οι δράσεις του Συνδέσμου επικεντρώνονται:

  • Στην υποστήριξη και διαφώτιση των ατόμων με διαβήτη και των οικογενειών τους
  • Στην αποτελεσματική παρακολούθηση και ρύθμιση του διαβήτη
  • Στη δημιουργία Διαβητολογικών Κλινικών πλήρως εξοπλισμένων με επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό εντός του ΓεΣΥ
  • Στην ανάπτυξη κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν την ευημερία και αναψυχή των ατόμων με διαβήτη
  • Στη συνεργασία με άλλους Συνδέσμους και Ιδρύματα εντός και εκτός Κύπρου, για επίτευξη κοινών στόχων
  • Στη στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τόσο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας όσο και της Παγκόσμιας
  • Στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για επίλυση των πολλών προβλημάτων και
  • Στη στενή συνεργασία με την Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου, η οποία ενεργεί και ως Επιστημονικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, την Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου, τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και τον Σύνδεσμο Ποδολόγων.

Για την επίτευξη των πιο πάνω ο Σύνδεσμος λειτουργεί γραφεία σε όλες τις επαρχίες για την εξυπηρέτηση των μελών του, ενώ βασίζεται στην προσφορά εθελοντών για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του.

Ο Σύνδεσμος προσπαθεί, έστω και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, να διοργανώνει εκδρομές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές διακοπές, καθώς και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι διοργανώνονται ολιγοήμερες διακοπές για παιδιά με διαβήτη, ομαδοποιημένα αναλόγως ηλικίας, πάντα με συνοδεία ιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών μελών του Συνδέσμου. Αυτές οι διακοπές δίνουν την ευχέρεια σε παιδιά της ίδιας ηλικίας να κάνουν φιλίες, να ανταλλάξουν απόψεις με άτομα που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα και να συμβουλευτούν επαγγελματίες υγείας σε ένα περιβάλλον πιο χαλαρό.

Οργανώνονται επίσης διαλέξεις από ειδικούς γιατρούς, διαιτολόγους και ποδολόγους, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, όπου γίνονται προληπτικές μετρήσεις σακχάρου του αίματος και αρτηριακής πίεσης, καθώς και διανομή διαφωτιστικού υλικού. Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια στην Κύπρο για την διοργάνωση σεμιναρίων που συμμετέχουν Κύπριοι και ξένοι ιατροί, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος έχει διδυμοποιηθεί με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη, με σκοπό την προώθηση κοινών στόχων και ανταλλαγή απόψεων και διαφωτιστικού υλικού.

Μέλη του Συνδέσμου έχουν εκπαιδευτεί ως συμπαραστάτες, οι οποίοι επισκέπτονται τα πρωτοδιαγνωζόμενα παιδιά στα νοσοκομεία καθώς επίσης και τις οικογένειές τους, αποσκοπώντας στην ομαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων και ανησυχιών που συνοδεύονται με την έλευση του διαβήτη.

Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είτε μέλη μας είτε άλλα άτομα με διαβήτη. Όλες οι υπηρεσίες του Συνδέσμου βασίζονται στην εθελοντική προσφορά.

Σύνθημά μας είναι «Ο Διαβήτης δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής». Καλώ τα άτομα με διαβήτη και όλους τους φίλους και υποστηρικτές του Συνδέσμου, όπως συνδράμουν στο έργο του Συνδέσμου με όποιο τρόπο μπορούν. Μη ξεχνάτε ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Σταύρος Μιχαήλ
Πρόεδρος Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου