ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) δημιουργήθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη απειλή για την υγεία που προκαλεί ο Διαβήτης.  Το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει οριστεί ως μία από τις επίσημες μέρες των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 61/225.  Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, (1891-1941) ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η κυριότερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη στον κόσμο και προσεγγίζει παγκόσμιο κοινό που αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες.  Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα ύψιστης σημασίας για τον διαβητικό κόσμο και διατηρεί τον Διαβήτη σταθερά στο επίκεντρο του δημόσιου και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στοχεύει να είναι:

  • Η πλατφόρμα για την προώθηση των προσπαθειών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Η κινητήριος δύναμη για την προώθηση της σημασίας ανάλήψης συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του Διαβήτη ως ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα υγείας.

Η εκστρατεία αντιπροσωπεύεται από ένα μπλε κύκλο, ο οποίος είναι το παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης του Διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών.  Ο μπλε κύκλος, ο οποίος υιοθέτηθηκε το 2007 μετά από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τον Διαβήτη, δηλώνει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας Διαβήτη ως απάντηση στην επιδημία του Διαβήτη.

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί για ένα ή περισσότερα χρόνια.  Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 είναι ‘Εκπαίδευση για ένα καλύτερο αύριο’.

 

POSTER

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, συμμετέχοντας στο Δημόσιο πένθος για τον Αρχιεπίσκοπο Β’, αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες του για το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, όπου είναι η ημέρα της κηδείας του.  Οι δραστηριότητες που αναβάλλονται είναι τα περίπτερα στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού καθώς και η Πορεία Ευαισθητοποίησης, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για το Σάββατο 12/11/2022.  Για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής των δραστηριοτήτων, θα αναρτηθεί ανακοίνωση το συντομότερο δυνατόν.

Οι δραστηριότητες οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν.

Αναθεωρημένος πίνακας περιπτέρων ΠΔΣ για την Ημέρα Διαβήτη

 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Περίπτερα Επαρχίας Λευκωσίας για Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Πρόσκληση για Πορεία Ευαισθητοποιήσης

 

ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2006 τα Ηνωμένα Έθνη με ψήφισμα τους όρισαν επίσημα την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα.  Φέτος η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί το σύνθημα μας είναι ‘Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο’ (Education to protect tomorrow).

Το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη είναι ο ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΣ που συμβολίζει την ενότητα στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση του Διαβήτη.  Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία.  Το μπλε χρώμα του κύκλου είναι το χρώμα του ουρανού και το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα κτίρια τα οποία έχουν φωταγωγηθεί είναι:

  Ημερομηνίες Φωταγώγησης
1. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 10-17/11/2022
2. Δημαρχείο Λακατάμιας 10-15/11/2022
3. Πλατεία Ελευθερείας (Δημαρχείο Λευκωσίας) 12/11/2022
4. Υπουργείο Υγείας 10-16/11/2022
5. Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως 14/11/2022
6. Υπουργείο Άμυνας 16/11/2022
7. Δημαρχείο Αθηένου 12/11/2022

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Δημαρχείο Λεμεσού

Υπουργείο Άμυνας

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – MALL OF CYPRUS 13/11/2022 & ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 19/11/2022

   

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – METROPOLIS MALL 14/11/2022

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

 

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Εκδηλώσεις Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου για την Ημέρα Διαβήτη

 

ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Το 2006 τα Ηνωμένα Έθνη με ψήφισμα όρισαν επίσημα την ημέρα αυτή ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Φέτος η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη είναι ο ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΣ που συμβολίζει την ενότητα στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα του κύκλου είναι το χρώμα του ουρανού και το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατόπιν ενεργειών του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, θα φωταγωγηθούν τα ακόλουθα κτίρια:

Φωταγωγημένα Κτίρια με μπλε χρώμα για την Ημέρα Διαβήτη

 

Φωτογραφίες Φωταγωγημένων Κτιρίων:

Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας

Κάστρο Πάφου

Δημαρχείο Ύψωνα

Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

ΑΗΚ Λάρνακας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


 

WDD 2020 Poster1 – Πρόσβαση σε Ινσουλίνη

 

WDD 2020 Poster2 – Πρόσβαση σε αυτοέλεγχο σακχάρου

 

WDD 2020 Poster3 – Πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα

 

WDD 2020 Poster4 – Πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση

 

WDD 2020 Poster5 – Πρόσβαση σε εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη

 

100 χρόνια Ινσουλίνης